Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită, în fiecare an, pe 24 iunie, iar această sărbătoare este cunoscută în popor şi sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica.

Tot astăzi sărbătorim și Ziua Universală a Iei, cămașa tradițională românească

Dimitrie Cantemir spune în „Descriptio Moldaviae”, în secolele XVII- XVIII că acest costum este cartea de identitate a românilor.

Și costumul tradițional macedonean este de o frumusețe aparte și îmbogățește patrimoniul material al culturii românești.

” Piesa principală a costumului popular românesc este cămașa, termenul de ie fiind atribuit doar cămășii femeiești. Cămașa este croită în formă de cruce, dintr-o singură bucată de pânză și cu o deschizătură în partea de sus. Inițial, cămășile erau confecționate din pânză de in sau cânepă, iar mai târziu din mătase și bumbac. Acesta din urmă era folosit ca urzeală pentru bătătura de in și cânepă, mai ales în partea de nord a țării, în timp ce în sud cămășile erau mai frecvent țesute cu borangic. Fața și spatele cămășii se numesc ”stan”, iar partea inferioară ”poale”. Stanul se confecționa din două foi de pânză, iar mâneca din una. Sub braț, cămașa era prevăzută cu așa numita ”pavă”, care oferea comoditate în timpul mișcării” – Institutul Cultural Român (https://www.icr.ro/paris/24-iunie-sa-sarbatorim-ziua-internationala-a-iei).