Este un sfârșit de lună mai plin de evenimente frumoase pentru membrii Asociației Macedonenilor din România. Unul dintre acestea, despre care v-am mai menționat și zilele trecute, s-a bucurat de un real succes, motiv pentru care vrem să vă oferim mai multe detalii, dar și fotografii. Este vorba despre „Întâlniri literare ale macedonenilor din diaspora”, eveniment organizat de Agenția pentru Emigrare din Macedonia de Nord, ce s-a desfășurat în perioada 21-23 mai, în orașul Skopje.

La eveniment au participat scriitori macedoneni din diverse țări ale lumii, precum: Canada, Croația, Germania, Serbia, România, Suedia, Macedonia de Nord. Din partea României, a participat Angi Melania Cristea, membru AMR care a prezentat volumul ,,Macedoneni din istoria României”. Alături de scriitorii macedoneni, pe tot parcursul manifestărilor, s-au aflat domnul Slobodan Bliznakovski, directorul Agenției pentru Emigrare din Macedonia de Nord, dar și doamna Biljana Kostova, reprezentant al Agenției.

„Am fost onorați să fim întâmpinați de domnul Slobodan Bliznakovski, directorul Agenției pentru Emigrare din Macedonia de Nord. Am avut posibilitatea să citim din creațiile noastre scrise în limba macedoneană, să ne prezentăm volumele și să discutăm despre rolul literaturii slave”, a spus Angi Melania Cristea, profesor de Limba Română, scriitor membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru al AMR.

Dintre scriitorii care au luat parte la eveniment, am putea menționa pe Ivan Dimoski – Croaţia; Emilia Todorova – Australia; Lydia Lindoff – Suedia; Zoran Karapancev – Canada; Raphaela Sania Michailidis – Cipru; Vlado Janevski – Australia; Svetlana Dalevska – Germania; Mirjana Majic – Croația; Marian Hristov Smolarski – Elveția etc. Alături de cei menționați, au fost prezenți și prof. dr. Kristina Nikolovska, director al Seminarului Internațional de Limbă, Literatură și Cultură Macedoneană la Universitatea Kiril și Metodiu din Skopje; dar și reprezentanți ai „Institutului de Limbă Macedoneană Krste Misirkov” și „Institutului de Literatură Macedoneană”.

A fost o bucurie și o onoare pentru toți cei prezenți să fie invitați de către reprezentanții Agenției pentru Emigrare la Concertul Asociației Cultural-Artistice Academice „Mirce Atzev”.

Scriitorii macedoneni din diaspora au participat și  la un program cultural, vizite la biserici de rit ortodox vechi, la Muzeul Goce Delchev (revoluționar macedonean), precum și la un spectacol de muzică tradițională macedoneană. În ultima zi a acestei tabere au fost atribuite diplome participanților pentru aportul lor la păstrarea limbii macedonene în țările unde trăiesc.