ISTORIC

SCURT ISTORIC AL VENIRII MACEDONENILOR PE TERITORIUL DE ASTAZI AL ROMANIEI

Inca din cele mai vechi timpuri a existat o stransa legatura intre poporul roman si cel macedonean, amandoua avand de-a lungul timpului teluri comune determinate de pastrarea identitatii nationale si pastrarea religiei ortodoxe.

Macedonenii s-au asezat pe teritoriul Romaniei in valuri succesive, primele atestari documentare mergand in jurul anului 1300. Astfel asezarea Macedonia, (judetul Timis) este una din primele localitati intemeiate de catre macedoneni pe teritoriul Romaniei, atestata documentar de catre evidentele papale de dijma din anul 1332-1337 sub denumirea de Machadonia.

Un alt moment important de intrepatrundere a celor doua popoare este si venirea pe teritoriul Tarii Romanesti a lui Nicodim de la Tismana (1340-1406), nascut la Prilep in Macedonia, intemeietorul monahismului in Tara Romaneasa si ctitorul manastirilor Tismana, Vodita, Prislop, Visina, etc.

Pentru macedoneni a caror tara era sub dominatie otomana (pasalac turcesc), Tarile Romane au reprezentat idealul de libertate religioasa si sociala, in permanenta existand valuri de populatie macedoneana care s-au asezat pe teritoriul Romaniei pentru o viata mai buna si libera de constrangeri religioase.

Pentru macedoneni, lupta poporului roman impotriva dominatiei straine a devenit propria lor lupta, implicandu-se in mod direct atat in lupta dusa de catre Mihai Viteazul impotriva turcilor, in Rascoala lui Tudor Vladimirescu cat si in toate celelalte batalii duse de poporul roman pentru pastrarea libertatii si a religiei ortodoxe.

Lupta macedonenilor pentru determinare nationala nu s-a incheiat odata cu lupta poporului roman, fapt ce a determinat existenta unor valuri succesive de migratie si in secolul XIX cat si in secolul XX. Nu in ultimul rand trebuie subliniat faptul ca macedonenii s-au asezat in Tarile Romane si ca urmare a bunelor relatii pe care le aveau cu aromanii, populatie minoritara in Macedonia, cunoscuti sub denumirea de vlahi.