În Macedonia, 24 mai este cunoscută drept ziua Sfinților Chiril și Metodie, iluminatorii slavilor. Ei sunt cei care au schimbat istoria lumii, sunt apostolii slavilor şi ocrotitorii Europei, sunt cei care au lăsat slavilor un alfabet şi o limbă literară.

La AMR București, ziua de 24 mai a fost sărbătorită într-un cadru deosebit, cu invitați importanți. Am fost onorați să îl avem alături pe Excelența Sa, domnul Ambasador, Andrei Zernovski, Ambasadorul Macedoniei de Nord la București, însoțit de membri ai Ambasadei, pe domnul deputat Ionel Stancu, cât și membri din cadrul AMR.

Evenimentul a fost unul special, au susținut discursuri domnul deputat Ionel Stancu, cât și reprezentanții AMR București, doamna Laura Elen Rogobete, cât și domnul Mihajlov Marjan. Excelența Sa, Andrei Zernovski, Ambasadorul Macedoniei de Nord la București, a adresat salutul domniei sale către comunitatea noastră, dar și felicitări pentru toate acțiunile pe care le organizăm.

Manifestarea a fost presărată cu momente muzicale susținute de doamna Monika Mihajlova și domnul Vasile Sfiea.

Frații Chiril și Metodie sunt cunoscuți mai ales pentru dezvoltarea alfabetului glagolitic, care a fost folosit ca să ducă literatura și cultura creștină printre slavi, în propria lor limbă. Cu unele adăugiri ale ucenicilor și cu schimbarea numelui în alfabetul chirilic, în cinstea Sf. Chiril, acesta este folosit în prezent de majoritatea popoarelor slave.

Cei doi fraţi sunt pomeniţi în întreaga lume în diverse biserici, mânăstiri, până şi în universităţi închinate lor. Bune exemple sunt universităţile „Sf. Chiril şi Metodiu” din Skopje (Macedonia).