AMR va participa, în perioada 28 februarie – 1 martie 2022, la expoziția-atelier ”Mărțișorul – Povestea unei tradiții” organizată de Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, în parteneriat cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Reprezentantele AMR la eveniment sunt doamnele Dumitrescu Mirela Ștefania din Craiova și Oana Nicoleta Simeria din Caransebeș. Evenimentul va fi însoțit de o dezbatere pe marginea necesității modificării Legii 26/2008 privind protejarea patrimoniului cultural imaterial intitulată „Patrimoniul imaterial, salvgardare prin legiferare”.

Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO susține și promovează elemente de patrimoniu național de valoare universală.  În decembrie 2017, dosarul Practicile culturale asociate zilei de 1 Martie, dosar multinațional România – Bulgaria – Macedonia – Republica Moldova, a fost inclus în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO.

”Mărțișorul – Povestea unei tradiții” va cuprinde ateliere practice de confecționare mărțișoare, prezentarea tradiției confecționării Mărțișorului.

La marcarea împlinirii a cinci ani de la includerea acestui obicei în Lista Patrimoniului Mondial Imaterial UNESCO, la eveniment vor participa ambasadori din Republica Moldova, Bulgaria și Macedonia, acreditați la București, reprezentanți ai Președinției României, Ministerului Culturii, Ministerului Afacerilor Externe, a Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, ai Academiei și Patriarhiei Române, ai altor instituții de profil, din mediul academic și neguvernamental.