Soarele răzbate printre dealuri, mângâind chipurile oamenilor… în Mehadica, forfota a pus stăpânire pe sat! La bucătărie se pregătesc preparate macedonene, căminul cultural este pregătit cu atenție pentru evenimentul interetnic așteptat de toată lumea! Nimeni nu stă! Toți sunt atenți la ceea ce fac, căci reușita festivalului stă în implicare fiecăruia!

Seara a coborât peste sat, ultimele detalii au fost puse la punct… ușor, ușor liniștea pune stăpânire peste așezare…

Dimineața trezește lumea la viață… entuziasmul se poate citi pe fețele tuturor!

Ziua cea mare a venit! Totul este pregătit! Invitații sunt așteptați să vină!

Geografia locului, diversitatea, peisajele desprinse parcă din povești, liniștea pe care o întâlnești la tot pasul, oamenii primitori și cu sufletul deschis, toate vin să contribuie la rețeta succesului unei manifestări culturale organizată de macedoneni într-un cadru ospitalier.

Grupuri, grupuri, oamenii se apropie de căminul cultural, pentru a lua parte la evenimentul ce reunește comunitățile etnice din România. Alături de Ansamblul SONȚE și PERLELE OHRIDULUI, ale Asociației Macedonenilor din România, invitații ediției a II-a a Festivalului Interetnic “Noi, toți, suntem România!” sunt Ansamblul „Karaševska Zora“ – Uniunea Croaților din România, Ansamblul “Belobreșca” – Uniunea Sârbilor  din România și  Ansamblul  “Chave Zurale” – Partida Romilor Pro-Europa.

Gândit de către Asociația Macedonenilor din România ca un eveniment special în peisajul manifestărilor interetnice, spre a face cunoscute valorile tradiționale ale comunității macedonene, dar și ale celorlalte comunități etnice din România, promovând interculturalismul în România, festivalul interetnic vine să îmbogățească zestrea culturală pe care o avem în comun.

Formaţia cultural-artistică „Karaševska Zora”(Carașevsca zora, ro: Zorile Carașovei) este continuatoarea legitimă a formaţiei artistice „Mladi Karaševci“ (Mladi carașevți, ro: Tinerii Caraşoveni), care a funcţionat la Caraşova până în anul 1990.

La iniţiativa Uniunii Croaţilor din România, în anul 1991 formaţia a trecut sub egida UCR-ului, adoptând denumirea pe care o poartă şi în prezent.

Repertoriul formaţiei se compune din dansuri reprezentative pentru minoritatea croată, iar melodiile interpretate evidenţiază frumuseţea folclorului şi tradiţiile specifice comunităţii croate din România.

Caracteristica principală a formaţiei o reprezintă costumaţia deosebită. Costumul bărbătesc şi femeiesc este specific croaţilor din România din zona Caraşovei, jud. Caraş-Severin, cunoscut în studii etnografice şi sub denumirea de costumaţia populară „caraşovenească”.

Ansamblul Folcloric ,,Belobreșca”  a fost înfiinţat după anii ’60 de către intelectualii care au strâns în jurul lor tinerii din localitate, punând bazele unui ansamblu de dansuri populare. Ansamblul  a prezentat o imagine frumoasă despre cultura si obiceiurile zonei din Clisura Dunării.

Talentul  şi eforturile dansatorilor au rodit apoi în numeroase reprezentaţii la nivel local, judeţean şi naţional. După anii ‘90, tinerii au urmat pașii părinților  și au continuat munca pe plan cultural. Nu erau atât de numeroși, dar au participat la mult mai multe turnee naționale și internaționale (Serbia) cu dansuri, orchestra de tamburași  și numeroși soliști. Cu mici întreruperi, ansamblul a reușit să se mențină până azi.

Din anul 2014, mult mai serios. Prin Uniunea Sârbilor din România, au primit costume noi și au reactivat din nou grupa de dansatori și orchestra de tamburași. Pentru a avea și un viitor asigurat, au înființat și o ,,școala pentru folclor”, pentru elevii Școlii Gimnaziale ,,Borislav Crstici” din localitate. În repertoriu au dansuri sârbești din Clisura Dunării şi din Serbia (Șumadia și Leskovaț).

Ansamblul tradițional ”Chave Zurale” a fost înființat în anul 2014, cu ocazia derulării proiectului educațional multicultural ”Chave Zurale” care înseamnă – Copiii puternici. Ansamblul este format din 14 elevi romi, din ciclul gimnazial și liceal, din județul Tulcea. Elementele care îi  caracterizează pe membrii ansamblului sunt un extraordinar maraton de cântec și dans, dinamism si explozie de bună voie.

Ansamblul a participat la numeroase spectacole locale și județene și a urcat pentru prima dată pe scena festivalului ”Serbările Deltei” Sulina, în anul 2015. Prin acest ansamblu, copiii contribuie la promovarea etniei rome, a valorilor culturale și a tradițiilor rome.

Ansamblurile invitate sunt pregătite pentru eveniment! Sala freamătă de nerăbdare! Invitații oficiali și-au ocupat locurile în sală, alături de deputat Mariana Venera Popescu, reprezentantul macedonenilor în Parlamentul României.

Ora de începere a festivalului interetnic se apropie cu repeziciune!

Domnul Marjan Mihajlov, prezentatorul festivalului, invită oaspeţii să adreseze mesajul lor.

Primarul comunei Mehadica, domnul Ion Urechiatu a spus celor prezenţi că se bucură pentru-că acest festival interetnic continuă, mulţumind AMR pentru-că anul acesta cea de-a doua ediţie se organizează la Mehadica şi dorind succes tuturor participanţilor.

Preotul paroh Dumitru Ghimboaşă a vorbit cu multă căldură despre credinţa care ne uneşte, prezentând o scurtă istorie a macedonenilor din Banat, oameni muncitori şi cu suflet mare.

Doamna deputat Alina Teiş a transmis urări de “La mulţi ani!”, din partea sa şi a colegilor din Parlamentul României, tuturor sărbătoriţilor ce poartă numele Sfântului Ilie, invitându-i pe cei prezenţi ca în noua sesiune parlamentară să viziteze Parlamentul României, cea mai importantă instituţie a statului român.

Domnul Vasile Răescu, reprezentantul Departamentului petru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României, a transmis un sincer “La mulţi ani!” sărbătoriţilor zilei de Sfântul Ilie şi a felicitat organizatorii festivalului, exprimându-şi dorinţa ca acest eveniment important al comunităţii macedonene să se desfăşoare mulţi ani de acum înainte. Reprezentantul guvernamental a mai spus că DRI este un organism al Guvernului României care sprijină toate comunităţile entice din România, deoarece cea mai bună investiţie este în cultură şi educaţie, în transmiterea tradiţiilor către tinerele generaţii.

Începe dansul… muzica macedoneană tradițională umple spațiul. Pe scenă, evoluează ansamblul SONȚE, aducând în fața publicului frumoasele dansuri macedonene tradiționale, dar și melodii vechi, interpretate de solistele Dalia Stancu, Patricia și Bianca Șuțu.

Ca de fiecare dată când apar în public, etnicii croați impresionează prin dans, dar și cu acele costume populare tradiționale devenite faimoase și atât de apreciate de public.

Micuţii sârbi au urcat pe scenă, în aplauzele publicului, bucurându-i pe toţi cei prezenţi, cu dansurile lor tradiţionale.

Veniţi tocmai de la Tulcea, romii au oferit celor prezenţi un regal de dans şi cântec, antrenând pe toată lumea, pe ritmurile muzicii lor.

„Perlele Ohridului” au încântat publicul prin puritatea dansului lor, venit să încheie maratonul  de muzică şi dans al festivalului.

Invitaţii s-au bucurat de muzică şi dans, dar şi de savuroasele preparate tradiţionale macedonene.

O zi minunată pentru toţi cei prezenţi, încheiată cu o frumoasă horă interetnică, în care s-au prins toate ansamblurile prezente, dar şi oamenii locului, venită să demonstreze, dacă mai era nevoie, că indiferent de originea etnică, împreună suntem mai puternici, căci “Noi, toţi, suntem România!”.

Меѓуетничкиот фестивал „Сите ние сме Романија!“ – Успешен!

Сонцето заоѓа меѓу ридовите, галејќи ги лицата на луѓето … во Мехадика, вревата го зафати селото! Во кујната се подготвуваат македонските јадења, домот на културата е внимателно подготвен за меѓуетничкиот настан што сите го очекуваат! Никој не застанува! Сите се внимателни на она што го приготвуваат, затоа што успехот на фестивалот зависи од вложеноста на сите присутни!

Вечерта се спушти над селото, последните деталии беа наместени како сто треба… пополека пополека… занемува вревата и станува тишина.. се е спремно…

Утрото го буди животот … ентузијазмот може да се прочита на лицата на луѓето!

Дојде големиот ден! Сè е подготвено! Се очекува гостите да дојдат!

Местоположбата на местот, разновидноста, пејзажите како во приказните, мирот кој се среќава на секој чекор, гостопримливите и со отворена душа луѓе, сите овие кои придонесуваат се еден вид рецепт за успех на културен настан организиран од страна на Македонците во еден гостопримлив амбиент.

Групи на луѓе пристигниваат во домот на културата, за да учествуваат на настанот што ги обединува етничките заедници во Романија. Покрај ансамблот СОНЦЕ и ОХРИДСКИТЕ БИСЕРИ, на Друштвото на Македонците во Романија, гости на второто издание на Меѓуетничкиот фестивал „Сите ние сме Романија!“ се ансамблот „Карашевска Зора“ – на Хрватскиот сојуз од Романија, ансамблот „Белобреска“ на Унијата на Србите во Романија и ансамблот „Чаве Зурале“ на партијата на Ромите Про-Европа.

Приготвен од страна на Друштвото на Македонците во Романија како една меѓуетничка специјална манифестација, за да ги направи познати традиционалните вредности на македонската заедница, но и на другите етнички заедници во Романија, промовирајќи го интеркултурализмот во Романија, меѓуетничкиот фестивал доаѓа да го збогати заедничкото културно богатство.

Културно-уметничката група „Карашевска Зора“ е дел од уметничката група „Млади Карашевци“, која постоеше и работеше во Карашова до 1990 година.

На иницијатива на Хрватската унија во Романија, во 1991 г. групата влезе под покровителство на УЧР, присвојувајќи го името што го носи и денес.

Репертоарот на групата се состои од преставителни танци на хрватското малцинство, а изведените песни ја истакнуваат убавината на фолклорот и традициите специфични за хрватската заедница во Романија.

Главната карактеристика на групата е нивната посебна носија. Машката и женската носија е специфична за Хрватите од Романија од областа Карашова, во пределот Караш-Северин, познат во етнографските студии и под името „Карашовскиот народен костум“.