Delegația macedonenilor din România: Mariana Venera Popescu – deputat, Laura Rogobete – președinte AMR și Eugen Gherghel – secretar AMR.
CMLC2018 PUNE DREPTURILE PERSOANELOR CU DIZABILITATI, DREPTURILE FEMEILOR ȘI MACEDONIA IN FRUNTE
Cea de-a 4-a Conferință a liderilor canadiano-macedoneni (CMLC2018) a avut loc la Ottawa, Ontario în perioada 27-29 septembrie 2018.
Organizat de grupul canadian al Diasporei Macedonene Unite si de programul urmatoarei generatii a liderilor tineri, generatia M, a reusit cu succes sa adune un grup de macedoneni din diverse zone de activitate și locații la nivel global. UMD (Canada) și Generația M ar dori să mulțumească cordial Canadiana Flowers si California Pub and Grill pentru sprijinul acordat pentru CMLC2018.
Conferința a început pe 27 septembrie, având loc trei reuniuni cu membrii Parlamentului. Primul parlamentar a fost Bryan May, care este președintele grupului parlamentar al prietenilor canadiano-macedoneni, urmat de parlamentarul Rob Oliphant și a fost finalizat cu parlamentarul Erin O’Toole. în cadrul acestor întâlniri cu parlamentarii, au fost discutate subiecte legate de relațiile canadiano-macedonene. Mai exact, cum pot fi întărite legăturile celor două țări, precum și situația actuală care se desfășoară în Macedonia și viziunile Canadei pe această temă.
A doua zi, 28 septembrie, participanții la CMLC2018 s-au deplasat la Parlament pentru un tur privat al clădirii. Locurile în care a avut loc turul au fost sălile de lectură, biblioteca, Turnul Pacii, Camera Memoriala, precum și Senatul și Camera Comunelor. Participanții au fost onorați să participe la acest turneu înainte ca locul in care isi desfasoara activitatea Parlamentul să se închidă pentru un proiect de renovare de 10 ani.
Acest tur a fost urmat de o recepție la ambasada macedoneană din Canada în acea seara, găzduită de ambasadorul Toni Dimovski. La recepție, participanții au luat legatura cu ambasadorul și cu alți membrii ai comunității macedonene din Ottawa.
În ultima zi a CMLC2018, 29 septembrie, Conferința a început cu o introducere a principalelor subiecte prezentate de Kristina Dimitrievski. Subiectele care au fost incluse în conferință au fost Dizabilități, Drepturile femeii și evenimentele actuale din Republica Macedonia. Ulterior, președintele UMD, Metodija A. Koloski, a ținut un discurs.
Prima prezentare a fost intitulată „Dizabilitate, echitate și Republica Macedonia” prezentata de Lile Pop-Nikolova. Au discutat aspecte precum mentalitățile tradiționale față de dizabilități și accesul la educație, sănătate și echitate atât în comunitățile canadiene, cât și în cele macedonene. Acesta a evoluat într-o discuție cu privire la modul în care putem îmbunătăți includerea în comunitatea noastră și putem schimba metodele de gândire față de persoanele cu dizabilități. Următoarea parte a conferinței a fost urmată de un grup care a fost moderat de co-președintele Generației M, Kristina Dimitrievski, privind drepturile femeii și Macedonia, subiectele discutate fiind legile românești care afectează minoritatea macedoneană, femeile in social media, femeile din domeniile STEM și conceptul de ce este o ” domakinka „. Aceasta comisie a inclus prima femeie parlamentar roman Venera Mariana Popescu, Elica Efremova, Jana Salvovska și Emilija Dimitrievski. Dna Parlamentar Popescu a vorbit despre legislațiile pe care le-a creat și le-a adoptat în Parlamentul României, inclusiv crearea Zilei Lingvistice a Macedoniei în România și o creștere a programelor sportive în școli. În cadrul discuției de grup, dna parlamentar Popescu a vorbit despre experiența ei despre cum este să fii o femeie în politică, despre cum este sa fi o mama muncitoare si balanta dintre viata de familie si munca.
Discuția a fost apoi urmată de Jana Savevska despre experiența ei în domeniul social media și a atitudinilor față de femei. Elica Efremova s-a concentrat pe experiența ei ca femeie într-un domeniu STEM, iar Emilija Dimitrievski a discutat despre experiența ei ca o femeie canadiano-macedoneană născută în diasporă și provocarile pe care le intalnesc tinerele femei.
Actualul grup al afacerilor a fost prezentat de fostul președintele global al generației M, Mario Hristovski, care a discutat temeinic despre lipsurile acordului de la Prespa și despre președintele UMD, care a informat publicul cu privire la rezultatele potențiale ale referendumului.
Conferința liderilor canadiano-macedoneni din acest an a fost cel mai mare succes al nostru și suntem foarte încântați să începem planificarea CMLC2019 din anul viitor, precum și Conferința macedoneano-americană a liderilor, care se va petrece la Miami în februarie 2019.
Vă mulțumim tuturor celor care au participat și au susținut acest eveniment!
Comentarii recente