Alături de prieteni, simpatizanți ai culturii și tradițiilor macedonene, de președinta AMR – Laura Elen Rogobete Cristescu și de domnul deputat Ionel Stancu, momentele dedicate sfârșitului de an, conform vechiului calendar, au fost deosebite. O seară frumoasă cu cântece macedonene interpretate de Dalia Stancu, Bianca Șuțu și Andreea Georgiana Stancu și dansuri macedonene puse în scenă de Ansamblul Sonțe, sub îndrumarea coregrafului Ionel Garoafă, au transpus pe cei prezenți în lumea minunată a Macedoniei de Nord.

”Vreau să vă mulțumesc tuturor pentru că v-ați făcut timp să fiți alături de noi azi, pentru a sărbători venirea noului an pe rit vechi. Bineînțeles că, trăind în România, am sărbătorit și ați sărbătorit Anul Nou și conform calendarului gregorian, pe 31 decembrie. În această seară, însă, motivul întâlnirii noastre este o sărbătoare mai aproape de suflet, de spiritual. Anul nou pe rit vechi nu este doar o dată din calendar. Sărbătorile de iarnă pe rit vechi ne aduc mai aproape de credință, mai aproape de tradiții, mai aproape de moștenirea noastră. LA MULȚI ANI TUTUROR!”,

a spus Ionel Stancu.

”Macedonenii au tradițiile întipărite, amprentate în ADN. Colindătorii simbolizează îngerii, iar cântatul (colindatul) în case și gospodării, răspândirea veștii nașterii lui Hristos. Copiii mai simbolizează și păstorii, iar casele și gospodăriile în care intră reprezintă peștera în care s-a născut Pruncul Isus. Dar, mai există și simbolistica potrivit căreia copiii sunt Domnul Iisus Hristos și de aceea primesc daruri, iar gazdele (casele unde merg ei cu colindatul) sunt un simbol al înțelepților care au oferit darurile Pruncului.

Macedonenii celebrează prin muzică și cânt fiecare eveniment în mijlocul familiei lor. Și eu, vă mulțumesc, că pe zi ce trece familia macedoneană este din ce în ce mai mare”,

Pentru macedonenii din cadrul Asociaţiei Macedonenilor din România sărbătoarea Crăciunului (7 ianuarie), întâmpinarea Anului Nou (14 ianuarie) sunt momente speciale, pline de încărcătură religioasă.

a spus Laura Elen Rogobete Cristescu.