Am sărbătorit Ziua Națională a Republicii Macedonia. Am celebrat cei 32 de ani de când Republica Macedonia de Nord a devenit un stat suveran împreună, noi membrii AMR din întreaga țară.

În Craiova, această zi de referință pentru poporul macedonean a fost sărbătorită în Palatul Administrativ alături de doamna subprefect de Dolj, Mariana Venera Popescu, de deputatul Ionel Stancu, de membri și simpatizanți AMR.

”Fiecare popor trăiește clipe de glorie care rămân în istorie. Pentru noi, etnicii macedoneni, ziua de 8 septembrie 1991 este o zi de referință în istoria modernă a statului Macedonia de Nord. Ziua de 8 septembrie ne amintește că putem să reușim, în momente grele, cu solidaritate și încredere în forțele proprii.

Ziua de 8 septembrie este o dovadă a înclinației poporului macedonean spre valorile libertății, democrației, respectului reciproc și toleranței.

Ziua de 8 septembrie trebuie să constituie o lecție pentru generațiile actuale și următoare. O lecție despre curaj, responsabilitate, demnitate și dăruire.

Drumul început în urmă cu 32 de ani nu a fost ușor și nu este nici în prezent, însă sunt convins că Macedonia de Nord va fi biruitoare și va avea un viitor strălucit, guvernat de aceleași valori care au făcut posibilă Independența sa în 1991”, a spus deputatul Ionel Stancu.

Mariana Venera Popescu le-a vorbit celor prezenți despre importanța etniei și rolul comunităților și i-a felicitat pe toți cei prezenți pentru implicarea lor în păstrarea tradițiilor și obiceiurilor macedonene.

S-au ascultat imnurile României și Macedoniei, Angi Melania Cristea a recitat un poem în română și macedoneană, Marian Dumitrescu a prezentat pagini din istoria Macedoniei, iar frumoasele și talentatele soliste Bianca Șuțu și Dalia Stancu alături de Georgiana Stancu au încântat pe cei prezenți cu cântece autentice.

Și ca la orice sărbătoare, nu au lipsit preparatele macedonene atât de apreciate.

AMR București

Membrii AMR București alături de prieteni și simpatizanți au sărbătorit Ziua Națională a Macedoniei și cei 32 de ani de când Republica a devenit un stat suveran într-un cadru extrem de cald, cu muzică, discuții despre istoria acestei țări minunate, dar și preparate alese autentice pregătite chiar de etnicii noștri, după rețete păstrate de la părinți și bunici.

Ziua Națională a Macedoniei sărbătorită în cadrul filialelor din Urzicuța, Timișoara, Mehadica

8 Septembrie reprezintă nu doar un moment important în istoria țării, ci și un simbol al perseverenței și libertății umane.

La AMR Iași, Ziua Națională a Macedoniei a fost sărbătorită de etnicii macedoneni. Momente încărcate de sentimente aparte, de emoţie şi de recunoştinţă, de bucurie, clipe în care generațiile tinere primesc lecția de istorie chiar de la părinți sau bunici.

Împreună păstrăm vii tradiţiile, obiceiurile, transmitem generaţiilor tinere limba macedoneană! Nici gustul preparatelor autentice nu a lipsit în zi de sărbătoare, membrele noastre pregătind delicioasa musaca cu vinete și praz, ardeii copți cu oțet, plăcintele delicioase!

La mulți ani, MACEDONIA!

La mulți ani, macedoneni!