Filialele AMR din întreaga țară au sărbătorit astăzi Ilinden-ul. Triplă sărbătoare pentru Macedonia, atât religioasă, Sfântul Ilie pe rit vechi, cât și istorică.

La filiala AMR Craiova, membrii și simpatizanții alături de Mariana Venera Popescu, cât și de deputatul Ionel Stancu au vorbit despre importanța acestei zile pentru poporul macedonean.

”Astăzi, 2 august, sărbătorim istoria de multe secole a poporului macedonean, sărbatorim Ilinden-ul, sărbătorim atât pe Sfântul Ilie, pe rit vechi cât și revolta armată din anul 1903, cea care a deschis drumul democrației plurietnice și multiculturale a Macedoniei de Nord de astăzi, sărbătorim piatra de temelie a Republicii Macedonia de Nord. Nu trebuie să uităm că pe 2 August 1903 a fost declanșată revolta armată a poporului macedonean împotriva Imperiului Otoman, a cărui asuprire împlinea peste 500 de ani. Această zi ne obligă pe toți, ca etnici macedoneni, să ne unim pentru progresul și succesul atât al țării ai cărei cetățeni suntem, România, cât și al țării de obârșie a predecesorilor noștri, Macedonia de Nord.

2 August constituie un prilej de recunoștință, pentru că astăzi, Macedonia de Nord este la o distanță de 120 de ani, un stat modern, independent și recunoscut internațional, dar și o aducere aminte a valorilor morale care i-au ghidat pe strămoșii noștri în luptă, valori care astăzi sunt numite generic, valori europene.

Astăzi sărbătorim 120 de ani de la înfăptuirea Revoltei de Ilinden și proclamarea Republicii Krushevo. În aceasta zi istorică onorăm fundamentele statului macedonean, limba și identitatea macedoneană, acordăm respectul cuvenit și exprimăm veșnica noastră recunostință celor care s-au jertfit pentru noi, generațiile viitoare.

Fie ca Macedonia de Nord să dăinuiască peste veacuri purtată de sufletele și inimile noastre! Să onorăm întotdeauna memoria străbunilor noștri! Să nu uităm niciodată cât de important este Ilinden pentru noi!”, a spus Ionel Stancu.

Și la AMR București, ziua de 2 August a fost sărbărită așa cum se cuvine, cu file de istorie împărtășite de membri, muzică și cântece macedonene.

Laura Elen Rogobete Cristescu, președinte A.M.R.:

”În această zi cu încărcătură istorică, să fiți mândri de faptul că sunteți etnici macedoneni și moșteniți aceste înalte standarde morale caracteritice poporului macedonean. Macedonia să fie veșnică!

Să nu uitați niciodată ce înseamnă Ilinden!”.