Asociația Macedonenilor din România a sărbătorit ziua de astăzi, 24 mai, dedicată Sfinților Kiril și Metodiu, Educatorii și Iluminatorii popoarelor slave într-un cadru aparte, la Palatul Parlamentului. Cu invitați de seamă, militari macedoneni din cadrul Brigăzii Multinaționale Sud-Est, dar și membri AMR din cadrul filialelor din întreaga țară, acțiunea s-a bucurat de un real succes.

Cei prezenți au avut posibilitatea să viziteze Palatul Parlamentului, să vizioneze panourile expuse cu detalii referitoare la istoria limbii macedonene, elemente de sintaxă și morfologie, dicționar macedonean, să vizioneze filmul ”Kirilița”, să se bucure de o zi minunată în compania domnului deputat Ionel Stancu, dar și a reprezentanților AMR.

”Luna mai este perioada în care sărbătorim alfabetul macedonean, dar și pe iluminatorii și educatorii popoarelor slave care au pus bazele acestui alfabet, Sfinții Chiril si Metodiu. Asociația Macedonenilor din România desfășoară activități culturale ce au ca scop respectarea trecutului, a tradițiilor și obiceiurilor, a meșteșugurilor moștenite, și nu în ultimul rând, a limbii macedonene. În cadrul filialelor din întreaga țară organizăm cursuri de limbă macedoneană atât pentru începători, cât și pentru avansați.

Atât Ziua Alfabetului Chirilic, cât și sărbătoarea Sfinților Chiril și Metodiu, sunt momente de mândrie națională pentru macedoneni, în care se celebrează și se promovează cultura, tradițiile și identitatea slavă.

Macedonia are o istorie bogată și diversă, iar limba macedoneană este un rezultat al acestei moșteniri istorice și culturale”, a spus Ionel Stancu.

Comandantul militarilor macedoneni a oferit AMR o plachetă, ca semn de prețuire pentru acțiunile desfășurate.

Despre importanța Zilei de 24 mai au vorbit celor prezenți și Laura Elen Rogobete Cristescu, președinte A.M.R., dar și Marjan Mihajlov care au menționat faptul că ”luna mai reprezintă un regal” pentru macedonenii de pretutindeni.