La sfârșitul lunii februarie, în cadrul programului național ”Școala altfel” din acest an, un grup de elevi de la Liceul Teoretic Henri Coandă din Craiova, din clasele a IX- a C și a X-a A, împreună cu profesorii coordonatori – Preduș Asineta, Pasăre Denisa, Florea Amalia și Vasile Corina, au participat la o acțiune organizată împreună cu Asociația Macedonenilor din România și Asociația Partida Romilor Pro – Europa.

Acțiunea a avut loc la sediul din Craiova al Partidei Romilor.

Prezentarea din partea Asociației Macedonenilor din România a fost susținută de Elena Pîrvulescu, membru A.M.R. și profesor de limba macedoneană în cadrul acesteia, iar, din partea Asociației Partida Romilor Pro-Europa, prezentarea a fost susținută de dl. Romeo Tiberiade, președintele acesteia.

S-a vorbit despre venirea macedonenilor pe teritoriul României, despre relațiile pe care aceștia le-au avut și le au cu populația majoritară, despre AMR și faptul că este reprezentată în Parlament, despre Republica Macedonia de Nord, despre personalități macedonene din istoria României, cum sunt Baba Novac, Nicodim de la Tismana, Jean Mihail și Alexandru Macedonski, despre bucătăria tradițională macedoneană, despre tradiții și obiceiuri din Macedonia, precum și despre nunta tradițională macedoneană, care prezintă unele asemănări cu nunta românească. S-a vorbit, de asemenea, despre limba macedoneană, limbă în care s-a început prezentarea, astfel arătându-se unele asemănări și deosebiri pe care aceasta le are cu și față de celelalte limbi cu care este înrudită..

Aceste acțiuni au rolul de a promova cultura, istoria, tradițiile, obiceiurile, bucătăria tradițională.

În urma acestei acțiuni, elevii au învățat că în România trăiesc un important număr de minorităţi etnice, care oferă o varietate de tradiţii istorice şi culturale, constituind o bogăţie pentru civilizaţia românească în ansamblul său.