8 decembrie 2018 este o zi de referinţă pentru Asociaţia Macedonenilor din România, la această dată fiind sărbătorită, pentru prima oară, Ziua Limbii Macedonene în România.

Această zi are o importanță deosebită pentru macedoneni fiind şi Sfântul Clement din Ohrid, patronul Macedoniei de Nord, al orașului Ohrid și al Bisericii Ortodoxe Macedonene, cât și primul autor de limbă slavonă.

Prin intermediul manifestărilor organizate de către Asociaţia Macedonenilor din România, macedonenii îşi afirmă identitatea culturală, element important în întărirea rolului lor în societatea românească, în cadrul căreia se bucură de apreciere şi respect.

Tot cu prilejul Zilei Limbii Macedonene în România, a fost lansat și volumul ”Macedonenii din istoria României”, al autoarei Angi Melania Cristea. Evenimentul a avut loc la Biblioteca Județeană ,,Alexandru și Aristia Aman” Craiova – Sala Dinu C. Giurescu.

”Am fost onorați să avem oaspeți deosebiți din Macedonia, pe Slobodan Bliznakovski – directorul Agenției de Imigrare din Republica Macedonia de Nord, Boban Josifovski – directorul Festivalului de Cântece pentru Copii Zlatno Slaveice, Biljana Kostova – manager Programe și de Comunicare cu Organizațiile Macedonenilor de Pretutindeni, Simona Janev – Asistent Manager în cadrul Agenției pentru Imigrare din Republica Macedonia de Nord”,

au menționat reprezentanții AMR.  

La lansare au luat parte deputatul Asociaţiei Macedonenilor din România, Ionel Stancu, subprefectul de Dolj, Venera Mariana Popescu, Președinta Asociaţiei Macedonenilor din România, Laura Elen Cristescu Rogobete, Dan Ionescu, doctor al Academiei Române în domeniul Filologie, membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Craiova, Rodica Țugui, sociolog, dar și alți invitați, membri sau simpatizanți ai AMR.

Evenimentul a fost unul deosebit, invitații discutând despre importanța cunoașterii contribuției culturale a comunității macedonene din România, dar și despre valoarea culturală și contribuția cărții la patrimoniul spiritual româno-macedonean.

Au fost lecturate fragmente din volumul ,,Macedonenii din istoria României” în limba română de către autoarea cărții, dar și în limba macedoneană de către doamna Elena Pîrvulescu, profesor de limba macedoneană.

Având în vedere că lansarea cărții a avut loc în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Limbii Macedonene în România, a fost un bun prilej de a discuta despre rolul și importanța acesteia pentru comunitatea macedoneană. Evenimentul a fost presărat cu melodii din folclorul tradițional macedonean, interpretate de membra AMR, Patricia Șuțu, dar și cu poezii recitate în limba română și limba macedoneană.

Evenimentele dedicate Zilei Limbii Macedonene în România au continuat la Filiala AMR, Craiova, cu acțiunea „Tradiții gastronomice macedonene”. Membrii asociației și-au prezentat și cu acest prilej talentele gastronomice și au etalat preparate realizate după rețete vechi macedonene.

Nu au lipsit nici Ansamblul Sonțe și solistele AMR care au prezentat o suită de dansuri și cântece macedonene.