Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene este sărbătorită, în fiecare an, la 20 iulie, când este prăznuit Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al piloţilor.

În 1874, în ziua de 20 iunie, la Bucureşti, trei ofiţeri români au făcut o primă călătorie cu balonul şi au ajuns la concluzia că un astfel de mijloc este foarte bun pentru obţinerea de informaţii militare. Prin acest gest, armata română a intrat în era aeronauticii. Aviaţia militară română a luat naştere în anul 1910, primul avion militar, proiectat de Aurel Vlaicu şi realizat de Arsenalul Armatei zburând la 17 iunie 1910. Un an mai târziu, în 1911, au fost brevetaţi primii ofiţeri ca piloţi, iar în 1912, s-a creat prima şcoală de zbor, urmând ca prima lege de organizare a aeronauticii să apară în 1913 menţionează site-ul http://www.roaf.ro/.

Sfântul Ilie, prorocul care a trăit cu multe veacuri înainte de Hristos, în cetatea Tesve din Samaria, este cinstit de creştini în această zi, ca făcător de minuni şi aducător de ploaie spre alungarea secetei.

La mulți ani tuturor celor care purtați numele Sfântului Ilie! Multă sănătate și împliniri!

La mulți ani, Aviației Române!