Ne bucurăm de vară, ne bucurăm de ceea ce natura ne oferă și începem să pregătim după rețete păstrate de la bunici preparate deosebite. În gospodăriile membrelor noastre AMR , astăzi grătarele au fost încinse. S-au copt vinete, ardei, roșii, pregătim ardei copt, salată de vinete, lutenița.

Voi ce preparat tradițional macedonean preferat aveți și ce rețetă folosiți?

Vă lăsăm mai jos o rețetă de lutenița trimisă chiar de voi:

Ingrediente necesare:

• 5 kg de roșii,

• 1 kg morcovi,

• 1/2 kg de ardei verzi,

• 400 ml ulei,

• 100 g zahăr,

• 100 ml oțet din vin,

• 1 căpățână de usturoi,

• 1 legătură de pătrunjel,

• sare după gust

Mod de preparare:

Roșiile sunt bine spălate, decojite și tocate în bucăți mai mici. Apoi ardeii se spală și se taie în rondele. Într-un vas prăjiți ardeii în uleiul fierbinte. Scoateți ardeii din vas și așezați în același ulei morcovul, spălat, curățat și tăiat în rondele, până se înmoaie. După ce morcovul s-a înmuiat, scoateți-l din vas și puneți roșiile la final. Peste roșii puneți zahărul, oțetul și sarea pentru a fierbe bine împreună. Când sunt gata, puneți din nou ardeii și morcovii în vasul de la început și amestecați-le împreună, lăsându-le la distuit. Când totul este aproape gata, lichidul fiind mult mai scăzut, puneți căpățâna de usturoi pisată și pătrunjelul tocat. Cu acest amestec se umplu borcanele încălzite în prealabil și se închid bine.