În această săptămână a avut loc prima Tabără de limbă și cultură macedoneană, organizată de Asociația Macedonenilor din România, în județul Constanța

În acest an, AMR organizează trei tabere, în perioada 29 august – 19 septembrie: Tabăra de limbă și cultură macedoneană, Tabăra de creație pentru membrii talentați ai comunității macedonene, Tabăra de tradiții și istorie macedoneană.

Peste 70 de copii, tineri și adulți, membri AMR au participat la Tabăra de limbă și cultură macedoneană. Am fost onorați să avem ca profesor de limbă macedoneană pe doamna Milka Trimcevska, dascăl macedonean, care predă comunităților din străinătate, cu sprijinul Agenției pentru Emigrări din Macedonia. Din partea AMR, am avut ca profesoară pe doamna Elena Pîrvulescu, etnic macedonean.

Un invitat de seamă al acestei sesiuni a fost doamna Biljana Kostova, manager sector pentru întreținerea și dezvoltarea relațiilor cu emigrația, informarea dezvoltarea culturală în cadrul Agenției pentru emigrări, unul dintre cei mai vechi și bun colaborator al organizațiilor din diaspora macedoneană.

A fost o săptămână frumoasă, o săptămână de dezbateri, de cursuri, de activități, în care am avut alături pe reprezentanții AMR: deputatul Ionel Stancu – vicelider al Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, președinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Macedonia de Nord, Laura Rogobete – președinte AMR, Mariana Venera Popescu – Prim-Vicepreședinte A.M.R., invitați din toate filialele AMR din țară.

În numele directorului Agenției pentru Emigrări Slobodan Bliznakovski și al personalului, șeful Sectorului pentru promovarea și întreținerea legăturilor cu expatriații, Biljana Kostova a mulțumit pentru invitația de a participa la tabără, pentru cooperarea AMR cu Agenția pentru Imigrări și angajamentul asumat de membri.

Biljana Kostova a punctat Guvernul României ca exemplu, pentru că în lumea globalizării și asimilării, prin susținerea unor astfel de proiecte își confirmă valorile democratice.