Cu ocazia marcării unui secol de la moartea lui Alexandru Macedonski, împreună cu candidatul AMR pentru alegerile parlamentare, pentru Camera Deputaților, colegul nostru, Ionel Stancu, am mers astăzi în Cimitirul Bellu pentru a depune o floare și a aprinde o lumânare în memoria scriitorului.

Alexandru Macedonski (14 martie 1854–24 noiembrie 1920) a fost un poet, prozator, dramaturg și publicist român, de etnie macedoneană.

Macedonski a fost primul reprezentant al Simbolismului în literatura română, inițiatorul cenaclului și revistei literare „Literatorul”. Este cel care a susținut modernizarea poeziei românești, fiind într-o polemică permanentă cu junimiștii – Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu şi Ion Luca Caragiale.

A fost ales membru post-mortem al Academiei Române în anul 2006.

În memoria lui Alexandru Macedonski şi pentru a continua acţiunea de promovare a tinerilor scriitori talentaţi, începând din 2014, Asociaţia Macedonenilor din România organizează Concursul Naţional de Literatură „Alexandru Macedonski”, adresat acelora care nu au debutat în volum.