Ilinden (2 august) este ziua ce marchează o parte a istoriei macedonene, o zi de mare importanță care reprezintă rădăcinile și fundamentele statului care există astăzi. Marchează începutul marii lupte și curajul poporului macedonean asuprit împotriva Imperiului Otoman și eliberarea sa.

Această zi, rămasă ca o sărbătoare pentru noi, reprezintă două evenimente majore de o deosebită importanță. Reprezintă Răscoala de Ilinden, izbucnită în această zi, în anul 1903, în cinstea profetului Sf. Ilie-Ilinden (Ziua Sf. Ilie)-conform calendarului iulian. Al doilea eveniment, care a avut loc în această zi măreață pentru poporul macedonean, este prima sesiune a ASNOM . Sesiunea a avut loc în mănăstirea Sf. Prohor Pcinischi, în anul 1944 și a reprezentat lupta împotriva fascismului, la care au participat reprezentanți din Statele Unite și Marea Britanie.

Însăși opțiunea oamenilor care au toate meritele pentru libertatea noastră de astăzi, de a alege această zi pentru aceste mari evenimente, ne permite să o sărbătorim și să ne amintim mereu de faptele lor. Lăsată la nouă ca tradiție, în această măreață zi au loc multe obiceiuri pentru a marca și sărbători eroii căzuți.

Una dintre cele mai mari și mai sângeroase bătălii din timpul răscoalei de Ilinden este bătălia de la Mecichin Camen. A avut loc pe 12 august 1903 în zona Mecichin Camen (Stânca Ursului), în apropierea orașului Krushevo (Crușevo) și este unul dintre cele mai importante momente din istoria Zilei de Ilinden, deși s-a petrecut la zece zile de la începutul răscoalei.

La 3 august 1903 a fost proclamată Republica Krushevo (Crușevo), iar pe 12 august, peste zece mii de soldați din armata lui Bakhtiar Pașa au înconjurat Krushevo (Crușevo).  În sesiunea consiliului conducerii s-a decis retragerea tuturor detașamentelor din oraș, dar comandantul Pitu Guli a părăsit adunarea și a decis să lupte. Astfel, din 1.200 de combatanți din oraș, doar 370 au mers să-l apere.

Bătălia de la Meckin Kamen (Mecichin Camen) – (12 august-1903)

Oamenii lui Pitu Guli s-au stabilit pe Meckin Kamen (Mecichin Camen), un platou în trepte de pe muntele Birinska (Birinsca), aceasta este o pantă din muntele Baba. Pitu Guli a ținut un discurs înainte de luptă și a ordonat, din cauza proviziilor limitate de muniție, să nu se tragă până când turcii nu se apropie. Detașamentul a fost împărțit în nouă grupuri, unul sub comanda lui Pitu Guli, iar celelalte sub comanda altor opt comandanți care au condus milițiile sătești. Turcii au atacat din trei părți – din satele Birino, Jurce și Ostrilți. Lupta a început la ora 10 dimineața, după ce combatanții li s-au împotrivit bașbuzucilor (ostași voluntari, fără soldă, din trupele otomane neregulate, care trăiau din jaf), armata regulată a atacat. La ora 19:00, Meckin Kamen (Mecichin Camen) a fost înconjurat, iar turcii au început un atac decisiv. Gheorghi Dimev și adjunctul său Nove Smugrev au fost uciși primii în timpul atacului. În apriga luptă, Pitu Guli s-a ridicat și a început să tragă și a fost ucis, lupta a continuat, iar comandanții Blaze (Blaje) și Grluka (Gârluca) cu o parte din combatanți au reușit să scape în râul adânc și să se ascundă în pădure. Patruzeci de rebeli au fost uciși în această luptă.

Astăzi, în cinstea acestei lupte, în apropierea orașului Krushevo (Crușevo), se află un monument-reper al luptei,  Meckin Kamen (Mecichin Camen) ”Piatra Ursului”, lângă care se află inscripția „Moarte sau libertate”. Acest monument, înfățișează un insurgent cu o stâncă ridicată deasupra capului și reprezintă ultimul moment disperat din lupta insurgenților din detașamentul legendarului comandant Pitu Guli, care și-au dat viața pentru apărarea Republicii Krushevo (Crușevo). Monumentul Meckin Kamen (Mecichin Camen) a fost realizat în 1983. Monumentul este opera lui Dimo Todorovski (Dimo Todorovschi), un proeminent sculptor macedonean și academician al primei generații de sculptori, care a fondat expresia sculpturală contemporană în artele plastice macedonene. Această locație este folosită ca ultimă oprire a cavaleriei, care după zece zile de călărit, ajunge la Meckin Kamen (Mecichin Camen) și pune flori în onoarea vieților pierdute în lupta pentru libertate.

Deși de mare importanță, monumentul-reper Meckin Kamen (Mecichin Camen) a fost construit după complexul Ilinden (Makedonium) din Krushevo (Crușevo). Makedonium (Macedonium) a fost construit la a 30-a aniversare a ASNOM, în 1974. Iordan și Iskra Grabuloski (Iscra Grabuloschi) sunt creatorii acestui reper, care evidențiază lupta continuă a poporului macedonean pentru libertate, independență. Reperul se întinde pe 12 hectare, unde sunt evidențiate cătușele deschise, la început, care simbolizează eliberarea poporului macedonean. Urmează clădirea în care sunt evidențiate, scrise și simbolizate luptele, ideile și momentele mărețe din evenimentele legate de 2 august. Cupola adăpostește și mormântul lui Nikola Karev (Nicola Carev) și bustul lui Tose Proeski (Toșe Proeschi).

Aș dori să adaug, la final, ca un mesaj către toate generațiile tinere, obișnuite cu viața modernă, să dedice o mică parte din timpul lor pentru a aduce un omagiu eroilor noștri. Câteva zile pe an sunt suficiente pentru a ne aminti de eforturile și faptele eroice ale luptătorilor căzuți, deoarece fără eforturile lor de-a lungul istoriei noastre, poporul macedonean nu ar fi existat.