Marcăm astăzi, 9 Mai, trei evenimente cu semnificație importantă pentru România și Europa: Ziua Independenței de Stat a României, Ziua Victoriei și Ziua Europei!
După intrarea României în Războiul de Independență și învingerea Imperiului Otoman, la 9 mai 1877 ministrul de externe Mihail Kogălniceanu ținea un discurs în Parlament, în care spunea că „suntem liberi, suntem o națiune de sine stătătoare”. Adunarea Deputaţilor a proclamat Independenţa de stat a României, deschizând astfel drumul spre recunoaşterea internaţională a dreptului naţiunii române de a-şi decide singură soarta.
După mai bine de jumătate de secol, la 9 mai 1945 a avut loc capitularea celui de-al treilea Reich, Ziua Victoriei marcând finalul celui de-al Doilea Război Mondial.
La cinci ani după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, la 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul francez de externe, propunea plasarea producţiei de cărbune şi oţel sub controlul unei autorităţi comune, propunerea lui Robert Schuman fiind considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.