Joia Mare este una dintre cele mai aglomerate zile în ceea ce privește pregătirile de Paște. În această zi, se vopsesc ouăle de Paște, care trebuie să fie roșii.
Primul ou vopsit care, de asemenea, trebuie să fie roșu – considerându-se că această culoarea simbolizează sângele lui Hristos.
Cu el, înainte de a fi spart, cel mai în vârstă membru al familiei desenează o cruce pe fruntea celor mai mici, pentru a fi sănătoși pe tot parcursul anului. În afară de aceasta, primul ou vopsit se pune în fața icoanei din casă, pentru a ne proteja de forțele malefice, pentru a aduce sănătate, fericire și succes.
Conform tradiției din trecut, de Joia Mare, femeile își petrec cea mai mare parte a timpului în bucătărie. Atunci cea mai în vârstă femeie din familie frământă pâinea de Paște, numită și plăcinta lui Dumnezeu, pogacea de Paște sau pâine dospită.
Pâinea de Paște este o pâine ritualică și este decorată cu un număr impar de ouă de Paște.
Se mai spune că la miezul nopții, în Joia Mare, se deschide cerul, astfel încât sufletele morților, care rămân pe pământ 40 de zile, coboară la cei dragi.
În trecut, în Joia Mare, oamenii sfințeau casele noi.
În această zi ne amintim de: Cina cea de Taină și tot ce s-a întâmplat atunci – pregătirea, spălarea picioarelor apostolilor, lecția de smerenie și dragoste frățească, indicarea trădătorului și plecarea lui Iuda de la cină, stabilirea Sfintei Euharistii, anunțul lepădării lui Petru, predica de rămas bun a lui Hristos pentru cei 11 apostoli, încheierea Cinei celei de Taină și plecarea de la Ierusalim la Muntele Măslinilor, în Grădina Ghetsimani.
O zi binecuvântată, cu iertare și liniște!
Comentarii recente