Începând cu anul 2017, Ziua Olteniei este sărbătorită la 21 martie, zi considerată de către iniţiatorii legii un reper istoric important, căci „Pe 21 martie 1821, Tudor Vladimirescu intră în Bucureşti ţinând în mână o pâine mare, semn al păcii şi al belşugului. Aşadar, se cuvine să marcăm ziua de 21 martie, momentul în care Tudor Vladimirescu intră în Bucureşti şi coboară Podul Calicilor, ca fiind ziua Olteniei”.

Personalităţi marcante, precum Mihai Viteazul, Tudor Vladimirescu, Iancu Jianu, Constantin Brâncoveanu, Constantin Brâncuşi, Jean Mihail, Elena Teodorini, Petrache Poenaru, Henri Coandă, Nicolae Titulescu şi mulţi alţii, au marcat evoluţia istorică şi dezvoltarea culturală a României.

Iniţiator al Legii Zilei Olteniei, doamna deputat Mariana Venera Popescu are toate motivele să fie mândră: “M-am născut în Oltenia, într-o familie cu origini macedonene. Comunitatea macedoneană din Oltenia este foarte mândră că macedoneanul Jean Mihail şi-a înscris numele cu litere de aur în istoria Olteniei şi României, lăsând comunităţii în mijlocul căreia a trăit un adevărat tezaur: Muzeul de Artă Craiova! Mă bucur că am fost parte  la iniţierea actului normativ, prin care 21 martie a devenit Ziua Olteniei! Pe această cale, tuturor oltenilor, oriunde s-ar afla, le urez să aibă parte numai de bucurii şi sănătate! La mulţi ani, Oltenia!”