Nicio pandemie nu poate ține iubitorii de literatură departe de carte, scriitorii departe de condei. Festivalul-concurs național de literatură ”Alexandru Macedonski”, ediția a VII-a, organizat de Asociația Macedonenilor din România (AMR) a scris încă o filă, o pagină frumoasă chiar dacă a fost organizat doar în mediul online. Premierea a avut loc sâmbătă, 26 septembrie, prin intermediul aplicației zoom.
93 de participanți care nu au debutat în volum au participat la ediția din acest an a Festivalului-concurs național de literatură ”Alexandru Macedonski”. În acest an fost înregistrată și o premieră, un capitol distinct dedicat minorilor.
Misiune grea pentru juriu având în vedere numărul mare de lucrări, dar și calitatea extraordinară a scrierilor. Emilian Mirea, Gela Enea și Caterina Iliu (trei dintre cei care au făcut parte din juriul festivalului) au avut rolul de a intra în direct cu premianții și de a-i felicita.
”Vreau să felicit toți premianții acestui festival extraordinar, au fost lucrări bune și foarte bune, și firesc că acestea sunt și cele premiate. Cei care nu au reușit să ia un premiul la ediția din acest an, îi sfătuiesc să continue acest drum minunat și cu siguranță vor lua un premiu la ediția de anul viitor”,
a spus Emilian Mirea.
Lucrări au fost trimise din toată țara: București, Buzău, Caracal, Suceava, Buzău, Botoșani, Călărași, Craiova.
Iar câștigătorii sunt următorii:
Poezie adulți:
1. Elena Carmen Bobocescu – București 9,75;
2. Alexandra Malina Lipară – 9,50 – Buzău;
3. Raluca Maria Panait – 9,33 – Caracal
Proză adulți:
2. Gheorghe Găitan – 9,16 – Suceava;
3. Adela Adriana Scorțaru – 9,14 – Gorj
Poezie elevi:
1. Alexandru Ionuț Rădulescu – 8,50 Buzău;
2. Cosmina Andreea Ghiță – 8,33 Craiova;
3. Bianca Mărgineanu – 7,67 Botoșani
Proză elevi:
1. Maria Ioana Rotaru – 9,33 București;
2. Samuel Țibuleac – 9,16 Suceava;
3. Bianca Alexandra Ion – 8,16 Călărași
”Vreau să felicit toți câștigătorii, dar și toți participanții la concurs. 93 de concurenți, un număr foarte mare. Vreau să îmi exprim bucuria că am găsit printre participanți, scriitori adevărați care cu lucrările lor mi-au creat emoții teribile nu numai mie, cât și întreg juriului. Au fost lucrări foarte bune la fiecare dintre secțiuni. Fiecare participare la concurs înseamnă un progres”,
a spus Gela Enea.
Pentru Elena Carmen Bobocescu, câștigarea locului întâi la poezie adulți, a fost o onoare aducându-i o mare bucurie:
”Nu mă așteptam să câștig având în vedere numărul mare de participanți. Am scris așa cum am simțit, poeziile mele sunt mai mult poezii de stare. Mă bucur că ele adus dus un ecou, iar câștigarea acestui premiu este și un imbold, o motivare pentru a merge mai departe, pentru a continua acest drum. Scriu și proză, am început târziu să scriu, în ultimii ani, am scris în adolescență însă poezii simple. Mulțumesc juriului, organizatorilor și îi felicit pe toți ceilalți concurenți și câștigători”.
Raluca Maria Panait este câștigătoarea locului trei, la secțiunea poezie adulți:
”Vă mulțumesc mult pentru premiu și mărturisesc că nu mă așteptam. A fost o onoare pentru mine să particip. Felicit și ceilalți concurenți și îmi doresc foarte mult să ne citim textele între noi”.
Alexandra Malina Lipară și Raluca Maria Panait au terminat liceul, iar din această toamnă sunt proaspăt studente.
Cel mai tânăr participant la concurs este Alexandru Ionuț Rădulescu, în vârstă de 10 ani. Este câștigătorul locului întâi la poezie. De mic a avut această pasiune de a se juca în versuri împreună cu mama lui, de a contura povestioare, profesor de limba română. Prin poezii încearcă să materializeze tot ceea ce a acumulat în acești ani.
”Toate poeziile pe care le-am trimis au fost scrise în timpul școlii, când îmi dezvoltam creativitatea când doamna învățătoare ne dădea teme, să realizăm proiecte”,
a spus Alexandru.
Și Cosmina Andreea Ghiță, câștigătoarea din Craiova, este elevă la CN ”Elena Cuza”. Și pentru ea premiul câștigat este un privilegiu și o promisiune ca va continua să scrie, să își dezvolte această latură creativă.
Și pentru organizatori numărul mare de participanți a fost o onoare, o dovadă că în România sunt foarte multe talente nebănuite care au nevoie de susținere și promovare, foarte mulți copii de excepție ce trebuie încurajați să-și urmeze visul.
Deputat Venera Popescu, prim-vicepreședinte AMR:
”Mă bucur că acest concurs a ajuns deja la ediția a VII-a. Ne aflăm astăzi (sâmbătă, 26 septembrie, n.r.) în Sediul AMR din Craiova unde o am alături pe fiica mea, Maria, în vârstă de 14 ani. Datorită ei, datorită generației ei, m-am gândit să promovez și tinerele talente. Vreau să îi felicit pe toți concurenții, nu numai pe premianți, și să le spun încă o dată că este foarte important să participe și în felul acesta sunt câștigători. Succesul nu este sfârșitul eșecului, important este să continuăm. Vreau să vă rog să continuați să scrieți pentru noi cititorii, continuați să împărtășiți sentimentele voastre. În tinerețe am scris și eu poezie și știu ce înseamnă acest lucru, câtă dăruire, câtă trăire, câtă sensibilitate presupune acest act. Nu trebuie să lăsăm greutățile vieții să ne fure sensibilitatea, așa că profitați și scrieți pentru noi, pentru sufletele noastre, pentru a ne îmbogăți sufletul! Mulțumesc tuturor participanților și vă urez succes în continuare și vă invit să participați la festivalul Alexandru Macedonski în fiecare an”.
Alexandru Macedonski (14 martie 1854–24 noiembrie 1920) a fost un poet, prozator, dramaturg și publicist român, de etnie macedoneană. Supranumit „Poetul Rondelurilor”, inspirându-se din literatura franceză, Macedonski a fost primul reprezentant al Simbolismului în literatura română, inițiatorul cenaclului și revistei literare „Literatorul” şi a susținut modernizarea poeziei românești, fiind într-o polemică permanentă cu junimiștii – Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu şi Ion Luca Caragiale. Pe de altă parte, Alexandru Macedonski a încurajat, la începuturile activității lor scriitoricești, numeroși tineri talentați, printre care George Bacovia, Tudor Vianu şi Traian Demetrescu, pe care i-a publicat în revista „Literatorul”.
Întrucât poetul Alexandru Macedonski este de etnie macedoneană, concursul se adresează scriitorilor de etnie macedoneană, membri sau simpatizanţi ai Asociaţiei Macedonenilor din România, precum şi, în egală măsură, tuturor cetăţenilor români care vor să participe la acest festival, organizat sub egida A.M.R.
Comentarii recente