Filialele AMR din toată țara au sărbătorit cu entuziasm o zi specială pentru poporul macedonean, Ilinden, simbolul luptei naționale macedonene pentru autodeterminare si păstrarea identităţii naţionale. Membrii asociației s-au reunit pentru a comemora această zi importantă.

La filiala AMR Craiova, membrii și simpatizanții, împreună cu doamna Mariana Venera Popescu și domnul deputat Ionel Stancu, au discutat despre semnificația acestei zile pentru macedoneni.

Domnul deputat Ionel Stancu a evidențiat dubla semnificație a zilei de 2 august, atât istorică, cât și religioasă:

” Ziua de 2 august este o zi de o importanță deosebită, cu dublă semnificație – istorică și religioasă. Din punct de vedere istoric, este o zi de referință pentru Republica Macedonia de Nord. Revolta din 1903 a avut drept scop eliberarea de sub dominaţia otomană, autonomia și crearea unui stat macedonean independent. Deși Republica (Republica Krușevo) a fost de scurtă durată (a durat doar 10 zile), dorința de libertate a revoluționarilor macedoneni nu a putut fi distrusă de către otomani. Spiritul din spatele Ilinden-ului a fost atât de puternic încât a continuat să suțină poporul macedonean în lupta începută pe 2 august 1903. În fiecare an, pe data de 2 august trebuie să întoarcem roata timpului, să ne amintim de cei care și-au pierdut viața în lupta pentru eliberarea națională a Macedoniei și să le aducem un omagiu. Ilinden ne învață să purtăm o luptă continuă pentru a ne păstra identitatea și pentru a ne asigura că aceasta va fi păstrată și de generațiile ce vor urma. Ziua în care vom uita ce a însemnat Ilinden va fi ziua în care vom pierde bătălia. Din punct de vedere religios, sărbătorim pe Sfântul Ilie, așa că le urăm tuturor celor care poartă acest nume ”La mulți ani!””.

Și alți membri din cadrul filialei AMR Craiova, doamna Liliana Popa, dar și domnul Marian Dumitrescu, au prezentat file din istoria macedonenilor din acea perioadă, relatând celor prezenți despre numărul impresionant de oameni care și-au pierdut viața pentru păstrarea identității naționale, precum și despre determinarea poporului macedonean.

În cadrul AMR București, ziua de 2 august a fost marcată cu momente istorice prezentate de membri, muzică și cântece tradiționale macedonene.

Laura Elen Rogobete Cristescu, președintele AMR, a transmis etnicilor macedoneni un mesaj emoționant: ”În această zi plină de semnificație istorică, fiți mândri că sunteți etnici macedoneni. Macedonia să dăinuie!”.

Să păstrăm spiritul Ilinden viu!