Alexandru Macedonski

FESTIVALUL-CONCURS NAŢIONAL DE LITERATURĂ

„ALEXANDRU MACEDONSKI”,

EDIŢIA A VII-A

Alexandru Macedonski (14 martie 1854–24 noiembrie 1920) a fost un poet, prozator, dramaturg și publicist român, de etnie macedoneană. Supranumit „Poetul Rondelurilor”, inspirându-se din literatura franceză, Macedonski a fost primul reprezentant al Simbolismului în literatura română, inițiatorul cenaclului și revistei literare „Literatorul” şi a susținut modernizarea poeziei românești, fiind într-o polemică permanentă cu junimiștii – Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu şi Ion Luca Caragiale. Pe de altă parte, Alexandru Macedonski a încurajat, la începuturile activității lor scriitoricești, numeroși tineri talentați, printre care George Bacovia, Tudor Vianu şi Traian Demetrescu, pe care i-a publicat în revista „Literatorul”.

În memoria sa şi pentru a continua acţiunea de promovare a tinerilor scriitori talentaţi, începând din 2014, Asociaţia Macedonenilor din România (A.M.R.) organizează, în acest an, -Concursul Naţional de Literatură „Alexandru Macedonski” – ediția a VII-a, adresat acelora care nu au debutat în volum.

Întrucât poetul Alexandru Macedonski este de etnie macedoneană, concursul se adresează scriitorilor de etnie macedoneană, membri sau simpatizanţi ai Asociaţiei Macedonenilor din România, precum şi, în egală măsură, tuturor cetăţenilor români care vor să participe la acest festival, organizat sub egida A.M.R.

REGULAMENT DE PARTICIPARE PERSOANE CU VÂRSTA PESTE 18 ANI

Pentru secţiunea POEZIE:

Concurenţii care nu au debutat în volum vor trimite, într-un fişier word, un grupaj de 20 poeme, cu motto, iar într-un fişier separat, se va scrie motto-ul ataşat poemelor, datele de identitate, adresă de mail, telefonul şi adresa de corespondență a autorului.

Pentru secţiunea PROZĂ:

Concurenţii care nu au debutat în volum vor trimite, într-un fişier word, un text de maxim 20 pagini (proză scurtă, fragment de roman), cu motto, iar într-un fişier separat se va scrie motto-ul ataşat textului, datele de identitate, adresă de mail, telefonul şi adresa de corespondență a autorului.

Concursul este deschis şi creatorilor sub 18 ani, care pot participa cu creaţii literare ale copiilor, sau adolescenţilor.

Juriul festivalului va fi format din personalităţi literare din cadrul Uniunii Scriitorilor din România.

Fiecare membru al juriului va nota independent lucrările, fără a cunoaşte opinia celorlalţi, iar centralizarea listelor de jurizare și acordarea premiilor se va stabili în urma unei întâlniri a membrilor juriului cu conducerea Asociației Macedonenilor din România.

Înscrierile pentru concurs se pot face în perioada 1 iunie – 31 iulie 2020.

PREMIILE ACORDATE

• Premiul I: 600 lei;
  • Premiul II: 500 lei;
  • Premiul III: 400 lei.

• Premiul I: 600 lei;
  • Premiul II: 500 lei;
  • Premiul III: 400 lei.

PREMIILE PENTRU SECŢIUNEA SUB 18 ANI:

• Premiul I: 500 lei;
  • Premiul II: 400 lei;
  • Premiul III: 300 lei.

• Premiul I: 500 lei;
  • Premiul II: 400 lei;
  • Premiul III: 300 lei.

În perioada 1 iunie – 31 iulie, se va desfășura înscrierea și jurizarea lucrărilor de către un juriu format din trei persoane, membri ai unor asociații de specialitate, din România, sau a căror activitate se desfășoară în instituții de stat, sau particulare, care au, ca domeniu de activitate, cultura.

Fiecare membru al juriului, în mod individual, va evalua, cu note de la 1 la 10, fiecare lucrare prezentată spre jurizare, după care se va face o medie.

În perioada 1 – 4 august 2020, se vor face demersurile pentru centralizarea notelor de la membrii juriului, anunțarea câștigătorilor și începerea îndeplinirii formalităților pentru acordarea premiilor.

În perioada 3-4 august 2020, câștigătorii concursului vor fi contactați personal și numele acestora va fi afișat pe site-ul Asociației.

Premianţii care nu vor răspunde pozitiv, în maxim 24 de ore, la cererile organizatorilor, referitoare la îndeplinirea formalităților de acordare a premiilor, vor pierde premiul, urmând ca acesta să fie acordat următorului participant, de pe lista de jurizare.

Pe data de 15 august, la ora 11.00, se va desfăşura festivitatea de premiere, prin intermediul programului ”Zoom”.

Cu această ocazie, premianţii vor primi invitaţii virtuale.

Lucrările pentru concurs vor fi trimise pe adresa de e-mail a Asociaţiei Macedonenilor din România: concurs.alexandru.macedonski.VIII@asociatia-macedonenilor.ro

Informaţii suplimentare se pot obţine la telefon 0722.251.947 şi pe site-ul www.asociatia-macedonenilor.ro